سوله دامداری، سازهای فلزی است که سقف آن بهصورت شیبدار ساخته میشود و دارای دهانهای بزرگ است. از سوله دامداری برای نگهداری انواع دام استفاده میشود و میتوان آن را در ابعاد مختلفی اجرا کرد. در ادامه با تفاوت سولهها برای ساخت دامداری، مزایای ساخت آنها، ابعاد مناسب برای اجرای انواع سوله برای دامداری، قیمت اجرا و موارد بسیار بیشتری آشنا خواهید شد. اگر قصد دارین دامداری احداث کنید و به دنبال بهترین روش هستید، میتوانید با مهندسین ما در شرکت سوله سازی سوله گستر، در تماس باشید.
ساخت سوله دامداری
ساخت سوله دامداری باید بر اساس طراحی بسیار دقیقی انجام بگیرد. در هنگام طراحی باید ابعاد آن مناسب با نوع کاربری و تعداد گوسفند یا دامهای شما باشد. در واقع باید با درنظرگرفتن تمامی نکات مهم، سبکترین، ارزانترین و درعینحال کارآمدترین سوله را طراحی و اجرا کرد. در فرایند اجرای یک سوله برای پرورش گوسفند، مواردی مثل تهویه، نور و سرمایش، گرمایش دامداری و تعبیه آغل برای گوسفندان توجه ویژه کرد. اگر شما خودتان دامپرور هستید، بهتر است از همین اول به صورت اصولی جلو بروید تا بتوانید یک محل مناسب را برای پرورش دام یا گوسفند خود مهیا کنید. در این راه باید از مهندسین عمران و سازه که تجربه ساخت چنین سازههایی را دارند هم کمک بگیرید. مراحل ساخت برای سوله دامداری تقریبا مشابه با ساخت سوله برای سایر مصارف هست فقط اندازه و نوع سوله کمی فرایند اجرا را متفاوت میکند.
مزایای ساخت سوله دامداری
سوله یکی از بهترین گزینهها برای نگهداری از دامها است. ساخت سوله برای پرورش گوسفند مزایای بسیار زیادی دارد:
- استحکام بالا
سولهها معمولاً از تیرورق و فلزات مستحکمی تولید میشوند. ساخت آنها بهگونهای است که از دامها و تجهیزات در مقابل عوامل محیطی همچون برف، باران، سرما و حتی گرما محافظت به عمل میآورند.
- ساخت سریع
معمولاً برای انجام دیوارکشی و ساخت سازههای بتنی زمان بسیار زیادی صرف خواهد شد؛ اما ساخت سوله دامداری صنعتی در کمترین زمان ممکن به انجام میرسد.
- ساخت در ابعاد مختلف
اجرای سولهها راحت است؛ بنابراین میتوان دامداری را در ابعاد دلخواه و بر اساس محیطی که در اختیار دارید گسترش دهید.
- قیمت مناسب
اجرای سازههای فلزی و بتنی هزینه بسیار بیشتری نسبت به اجرای سولهها دارد.
برآورد هزینه سوله دامداری
هزینه ساخت سوله دامداری به عوامل مختلفی بستگی خواهد داشت که در زیر اشاره میکنیم. با این وجود برای استعلام قیمت سوله دامداری میتوانید با شماره ۰۹۱۲۲۱۰۸۵۲۳ تماس بگیرید و از تیم فنی مهندسی سوله گستر راهنمایی بگیرید.
نوع زمین و محل احداث سوله گوسفنداری
یکی از عوامل مؤثر در قیمت سوله دامداری نوع زمین و مکانی است که قصد دارید سوله را در آن جا راهاندازی کنید. نوع آبوهوای منطقه و شرایط تراکم و خاک محیط بسیار مهم است. در واقع هر چه خاک سستتر باشد اجرای سوله در آن سختتر و هزینه اجرا در خاک سست بالاتر خواهد بود.
ابعاد سوله برای دامپروری
همانگونه که بیان شد سولههای دامداری بر اساس نیاز در ابعاد مختلفی اجرا میشوند. هر چه ابعاد و مساحت سوله بیشتر شود نیاز به مصالح و فلزات بیشتری برای اجرا خواهد بود. علاوه بر این با افزایش ابعاد سوله دامداری نیاز به تجهیزات دیگر همچون سیستمهای تهویه، ستونها، تجهیزات روشنایی و… بیشتر میشود که این موضوع تأثیر مستقیمی بر قیمت نهایی اجرای سوله دامداری خواهد داشت. البته میتوان گفت که ابعاد سوله برای دامپروری بستگی به تعداد گوسفندان دارد. پیشنهاد میکنیم ابعاد را کمی بزرگتر از تعداد دامهای حال حاضر خود در نظر بگیرید که برای پیشرفت و افزایش تعداد گوسفندان به مشکل نخورید.
کاربری سوله
سولهها کاربردهای مختلفی دارند. در واقع سولهها بهعنوان دامداری، ورزشگاه، کارگاه، انبار، محل نگهداری محصولات کشاورزی و… مورداستفاده قرار میگیرند. هر یک از این سولهها به تجهیزات مختلفی نیاز دارند. بهعنوانمثال در هنگام ساخت سوله دامداری باید از سیستم تهویه استفاده کرد که نوع آن قطعاً با سیستم تهویه سولههای مربوط به کارگاه و ورزشگاه متفاوت خواهد بود.
علاوه بر این، تجهیزات مهم دیگر سولهها همچون سیستمهای روشنایی، سیستمهای امنیتی و نظارتی، آسانسور، حملونقل، سیستم برق و موارد بسیار بیشتر بر اساس کاربری سوله تعیین میشوند. بهاینترتیب نوع کاربری سوله قطعاً بر روی قیمت ساخت و اجرای آن تأثیرگذار خواهد بود. درمورد سوله پرورش دام، باید سیستم تهویه و آبرسانی به خوبی برنامه ریزی و اجرا شود، محل قرارگیری غذا یا علوفه دام جای کافی داشته باشد و پس از اجرای سوله، ارتفاع آغ یا همان محل علوفه دام را با توجه به نوع و تعداد دامها تهیه و نصب کرد.
اخذ مجوز برای پرورش دام
معمولاً برای ساخت و اجرای سولهها نیاز به اخذ برخی از مجوزها مانند مجوز ساخت، استاندارد، مجوزهای مربوط به شهرسازی، ایمنی و حفاظت از محیطزیست، مجوزهای مربوط به تغییر کاربری و برخی دیگر از مجوزها خواهد بود. قطعاً گرفتن این مجوزها میتواند پر هزینه و پر دردسر نیز باشد.
بااینحال نمیتوان قیمت دقیقی برای ساخت انواع سوله و بهخصوص سوله دامداری تعیین کرد؛ زیرا باتوجهبه شرایط مختلف میتواند هزینههای مختلفی داشته باشد. به طور تقریبی میتوان هزینه ساخت هر مترمربع سوله سبک را بین ۱ میلیون تومان تا 2.5 میلیون تومان تخمین زد که این ارقام میتواند تحت شرایط مختلفی تغییر کنند. به همین خاطر کلا نمیتوان قیمت هر متر مربع سوله را به صورت دقیق عنوان کرد.
ابعاد مناسب برای سوله دامداری گوسفندی
یکی از مهمترین نکات در ساخت سوله دامداری و بهخصوص سوله گوسفندی که باید موردتوجه قرار بگیرد، ابعاد سوله خواهد بود. معمولاً سولههای دامداری باید بدون ستون وسط باشند تا شرایط نگهداری از دامها بهتر باشد؛ به همین دلیل باید اجرای آنها کاملاً مهندسی باشد تا هیچگونه خطر ریزشی سوله را تهدید نکند. ابعاد و فضای سوله باید بهگونهای باشد تا علاوه بر نگهداری از دامها، امکان نگهداری از علوفهها را داشته باشد و دارای قسمتهای دیگر مانند سالن شیردوشی، حمام دام، سالن پشمچینی و… هم باشد.
معمولاً بر اساس تعداد دام، سولهها اجرا میشوند. ابعاد این سولهها بهصورت زیر تعیین خواهد شد:
- بهازای هر گوسفند نیاز به ساخت یک متر سوله خواهد بود.
- بهازای هر میش باردار و آماده برای زایمان نیاز به یک و نیم متر سوله خواهد بود.
- بهازای هر بره نیاز به نیم متر سوله خواهد بود.
- بهازای هر بره یکساله نیاز به 0.7 متر سوله خواهد بود.
علاوه بر این باید ارتفاع و دهانه سوله را طبق استانداردها طراحی کرد. ارتفاع سوله نباید از 2 متر کمتر باشد. ضمن این که دهانه سوله نیز معمولاً بین 25 تا 28 متر خواهد بود. در مناطق سردسیر ارتفاع سولهها را بیشتر و دهانه را کمتر میکنند. هر چه تعداد گوسفندان بیشتر باشد باید ارتفاع سوله بیشتر باشد تا تهویه مناسبتر باشد.
تفاوت سوله دامداری با سوله گاوداری
معمولاً برای اجرای سوله دامداری و گاوداری از سازه تیرورقی استفاده میشود. از جمله تفاوت سوله دامداری گوسفندی با سوله گاوداری نوع سازه آن است. برای اجرای سوله گاوداری حتماً از سازههای تیرورقی استفاده میشود؛ اما برای سوله دامداری، برای کاهش هزینهها، از سازههای خرپایی استفاده میکنند. سازهای خرپایی دامداری میتوانند تا 50 درصد سبکتر از سولههای گاوداری با سازههای تیر ورقی باشند؛ بنابراین هزینه کمتری نیز دارند.
از دیگر تفاوت سوله دامداری با سوله گاوداری میتوان به ابعاد سوله اشاره کرد. بهترین سوله گاوداری باید دارای ارتفاع 5 متر، دهانه 33 متر و شیب سقف 33 درصد باشد. ارتفاع سوله دامداری بین 3 تا 5.2 متر و دهانه آن کمتر خواهد بود. برای کاهش هزینههای سوله گاوداری و استحکام بیشتر از ستون میانی استفاده میشود؛ این در حالی است که برای سولههای دامداری از ستون وسط استفاده نخواهد شد.