بچه سوله چیست؟ هر آنچه باید بدانید!

فهرست محتوای این صفحه
عکس بچه سوله در کنار سول اصلی

حتما مشاهده کرده‌اید که در مجاورت برخی سوله‌‌های اصلی، سوله‌ای کوچک با ظاهری مشابه سوله مادر وجود دارد. اما این نوع سازه‌های کوچک که به آن‌ها بچه سوله می‌گویند، چه کاربردی دارند و چرا طراحی و اجرا می‌شوند! در این مقاله قصد داریم با بچه سوله، انواع، مزایا و به‌طور‌کلی کاربرد این نوع سوله‌های جانبی بیشتر آشنا شویم.

بچه سوله چیست؟

بچه سوله یا همان سوله جانبی، سازه‌ای کوچک با وزن سبک‌تر از سوله اصلی بوده که حداقل از یک طرف به سوله مادر (سوله اصلی) تکیه داده است. این سازه در واقع با هدف مجزا کردن برخی فرآیند‌های خط تولید از سوله، اجرا و به نوعی فضایی کوچک و مستقل در اختیار کاربر قرار می‌دهد.

انواع بچه سوله

در حین ساخت سوله اصلی، امکان ساخت بچه سوله نیز وجود دارد البته بعد از اجرای کامل سوله مادر نیز قابلیت اجرا بچه سوله است. در مجموع، سوله‌های جانبی بر حسب نوع طراحی و اجرا، می‌توانند انواع مختلف داشته باشند:

بچه سوله تک‌شیب یک‌طرفه

این نوع بچه سوله، تنها از یک طرف، دیوار مشترک با سوله مادر دارد و به نوعی با این دیوار به سوله اصلی چسبیده است. سقف سوله تک‌شیب یک‌طرفه، به صورت شیب‌دار دو‌طرفه خواهد بود. در صورتی که این نوع سوله، دیوار کناری (روبرو دیوار مشترک) نداشته باشد و فقط دارای ستون‌های برای حفظ سقف در آن اجرا شود، از آن به عنوان پارکینگ یا فضای سایبان استفاده می‌شود.

بچه سوله دو‌شیب بک‌طرفه

این نوع بچه سوله، در حقیقت، یک سوله کوچک در مجاورت یک طرف سوله مادر با یک دیوار مشترک با آن است. این مدل بچه سوله، باید ابعاد حداکثر ۶۰ درصد از ابعاد سوله مادر داشته باشد. اگر ابعاد این نوع  سوله جانبی، از ابعاد یاد شده، بیشتر شود، دیگر نمی‌توان به آن عنوان بچه سوله اطلاق کرد و جزو سوله‌های دو‌قلو دسته بندی خواهد شد. بچه سوله دو‌شیب یک‌طرفه، همچنین دارای سقف شیب‌دار دو‌طرفه است.

تصویر اینفوگرافی انواع مختلف بچه سوله

تصویر اینفوگرافی از انواع مختلف بچه سوله

بچه سوله تک‌شیب دو‌طرفه

بچه سوله تک‌شیب دو‌طرفه از لحاظ طراحی و اجرا همانند بچه سوله تک‌شیب یک‌طرفه است اما در این مدل دو سوله تک‌شیب در دو طرف سوله مادر اجرا می‌شود. دو دیوار طولی سوله مادر، هر کدام از دو طرف به عنوان دیوار‌های مشترک بچه سوله‌های اجرا شده، هستند.

بچه سوله دو‌شیب دو‌طرفه

این نوع بچه سوله نیز از لحاظ طراحی و ظاهری همانند بچه سوله دو‌شیب یک‌طرفه است با این تفاوت که در این مدل، در دو سمت سوله اصلی در دو دیوار طولی آن، دو  بچه سوله با سقف شیب‌دار دو‌طرفه اجرا می‌شود.

کاربرد بچه سوله

  • از مهم‌ترین کاربرد بچه سوله، استفاده از آن به عنوان انبار خط تولید است. در واقع از بچه سوله بیشتر برای انبار کردن انواع مواد اولیه یا محصولات نهایی خط تولید استفاده می‌کنند.
  • امکان تفکیک و به نوعی جدا‌سازی امور مختلف، با ایجاد فضایی بیشتر، از دیگر کاربرد‌های بچه سوله است. تفکیک فضا با ایجاد کاربری متنوع، اهمیت بالایی در صنایع دارد.
  • امکان ایجاد فضایی برای محیط‌های صنعتی جهت پیشگیری از بروز خطر و انواع آلودگی‌ها با سوله جانبی وجود دارد.
  • از دیگر کاربرد‌های بچه سوله، استفاده از آن به عنوان پارکینگ وسایل نقلیه یا محل نگهداری تجهیزات و ماشین‌آلات است.

مزایا و معایب بچه سوله

انواع بچه سوله با اهداف معین و در نظر گرفتن مزایایی که دارند، طراحی و اجرا می‌شوند و نمی‌توان معایبی برای آن‌ها در نظر گفت به جز اینکه، نیاز به هزینه اضافه‌تر برای اجرا در کنار سوله مادر خواهیم داشت. در مجموع از جمله مزایا بچه سوله‌ها به شرح زیر است:

  • امکان استفاده از بچه سوله، به‌عنوان یک سازه مستقل و واحد
  • قابل اجرا در حین و بعد از اتمام ساخت سوله اصلی
  • قابل طراحی و ساخت، بدون دیوار و تنها با سقف شیب‌دار با کاربری پارکینگ یا سایبان
  • امکان اجرا فقط در یک سمت سوله اصلی یا در هر دو طرف آن
  • عدم نیاز به اجرای جزئیات پیچیده در ساخت آن
  • کاهش فشار، شلوغی و تنش‌های فیزیکی اضافی به سوله اصلی

تفاوت بچه سوله با سوله اصلی

در نگاه اول، بچه سوله با سوله اصلی تنها در ابعاد و نوع طراحی متفاوت هستند، اما می‌توانند تفاوت‌های جزئی‌تر هم داشته باشند. در کل تفاوت بچه سوله با سوله مادر شامل موارد زیر است:

ابعاد بچه سوله

به عنوان یک قاعده کلی، بچه سوله باید حداکثر ۶۰ درصد از ابعاد سوله مادر را داشته باشد تا به آن سوله جانبی گویند. در هر حال، سوله‌های فرزند، در ابعاد کوچک‌تر اجرا می‌شوند تا به نوعی کاربردی جهت جداسازی برخی از فرآیند‌های تولید یا نگهداری و انبار برخی محصولات و تجهیزات داشته باشند.

طراحی بچه سوله

از نظر طراحی، سوله مادر معماری و اجرا کامل و مستقل دارد به نوعی که با استفاده از پایه‌های متکی، به طور مستقیم به زمین متصل می‌شود و همچنین دارای سقف شیب‌دار دو طرفه است. اما بچه سوله حداقل از یک طرف به سوله مادر تکیه داده است و به نوعی وزن سوله اصلی را مهار می‌کند.

هزینه اجرا بچه سوله

سوله‌های جانبی به‌طور معمول در مقایسه با سوله مادر، از متریال معمولی و مقرون‌به‌صرفه‌تری ساخته می‌شوند  و احتیاجی به طراحی‌های پیچیده با مهندسی‌های هوشمندانه در اجرا آن‌ها وجود ندارد. با توجه به این نکات، هزینه ساخت سوله فرزند به نسب سوله مادر، کمتر خواهد بود.

مشاهده قیمت سوله

متریال ساخت بچه سوله

بچه سوله یک سازه نسبتاً کوچک، سبک و در عین حال مقاوم است که به متریال کمتری در مقایسه با سوله مادر نیاز خواهد داشت. سوله اصلی به دلیل اندازه بزرگ‌تر و توجه بالا به پایداری و استحکام آن، طبیعتاً به متریال بیشتری نیاز دارد.

زمان اجرا بچه سوله

بیشتر سوله‌های اصلی به خصوص سوله‌های صنعتی به دلیل ابعاد و اندازه بزرگی که دارند، مدت زمان پیاده‌سازی و اجرا بالاتری خواهند داشت. سوله فرزند از آنجا که اندازه کوچک‌تر، طراحی و معماری ساده‌تر دارد، به مراتب اجرای آن در مدت زمان کوتاه‌تر از سوله مادر خواهد بود.

در اجرای بچه سوله به چه نکاتی باید توجه کنیم

درست است که بچه سوله در مقایسه با سوله اصلی از طراحی ساده‌تری برخوردار است و برای احداث آن نیاز به معماری پیچیده با زمان زیاد نیست. اما حتی در طراحی و اجرای این نوع سازه نیز باید اصولی را رعایت کرد تا حداکثر استحکام و مقاومت آن حفظ شود. پیشنهاد میکنیم حتما قبل از ساخت بچه سوله، از یک تیم مهندسی باتجربه کمک بگیرید. ما در شرکت سوله سازی سوله گستر، آماده ارائه مشاوره رایگان به شما هستیم.

  • طراحی با استاندار‌های تعیین‌شده
  • اجرای اصولی و استاندارد
  • اهمیت دادن به پایداری و مقاومت سوله فرزند
  • توجه به کیفیت مواد و متریال به کار رفته در ساخت بچه سوله
  • توجه به بستر و محل پیاده‌سازی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیازه به مشاوره در سوله سازی دارید؟

در کنار شما هستیم.

با ما تماس بگیرید.

17 90 834 0920

تماس با سوله گستر